lördag, januari 13, 2007

Varning för skvalp


Eftersom Svenskans nätupplaga av någon outgrundlig anledning toppar med tsunamivarning för Hokkaido och Honshu, och DN kör det som andranyhet så får väl jag också göra det.

Japans meteorologiska institut har en karta med prognos för våghöjder. De som känner till Japans geografi ser att Nagoyabukten inte förväntas träffas av hamnvågen. Norra Hokkaido kan få en hamnvåg på i storleksordningen 2 meter och delar av stillahavskusten en våg på i storleksordningen 0.5 meter.

Inte mycket att skriva hem om alltså.

4 kommentarer:

ingemar m sa...

Det skvalpar rätt bra på sina ställen här också. För en timme sen hade Väderöarna 29 m/s i medelvind och 38 i byarna.

Carlos sa...

Umeå är tråkig.
Den enda naturkatastroffen som har inträffat under den sista tiden är att bildörren hade frusit igen imorse och det var svår att få upp.

Sic transit gloria mundi

Jonas Wiklund sa...

Ja är det inte gloriöst att bo i en del av världen förskonat från naturkatastrofer?

Om än en smula tråkigt.

Men allvarligt. Hur kan det komma sig att TT skickar ut ett telegram att det kanhände kommer att vara lite skvalp om några timmar på en glesbefolkad del av ett land på anda sidan jordklotet? Hur kan det komma sig att telegrammet publiceras? Nyhetsvärdet är ju ungefär 0% för alla som inte bor på Hokkaidos nordspets, och jag tror att de kan få information från andra källor, som t.ex. japansk TV.

ingemar m sa...

Medias nyhetsvärderande är kanske konsten att identifiera sådant som starkast kan trigga våra känslor?