söndag, januari 07, 2007

Sandynerna i Tottori


植田正治 (UEDA, Shôji) föddes 1913 i Sakaimachi, numera Sakaiminatoshi, i Tottoriprefekturen i västra Japan. Som sjuttonåring började han ta kort, och något år senare skrev han in sig vid Orientala fotografiskolan i Tokyo. Efter examen flyttade han tillbaka till hemstaden och öppnade en studio.

Ueda använde ofta de enorma sanddynerna i Tottoriprefekturen som en fond för sina kort, där människor placeras ut som objekt, influerad av Rousseau och Magritte.

Ueda dog år 2000.

4 kommentarer:

Sydde sa...

Fick mig att tänka på foton/installationer av Gregory Colbert. http://www.ashesandsnow.org

Har ju lite Japansk anknytning också. Utställningen kommer till Tokyo i sommar.

Anonym sa...

Sanddynor? *asg*
Cool bild dock!

Jonas Wiklund sa...

Vi tackar, bugar, och bockar, för rättelsen från ortografiska sällskapets ungdomsförbund. Det kan tydligen finnas anledning att slå på stavningskontrollen emellanåt.

Jonas Wiklund sa...

Ja för att de ska bli begriplig: Jag stavade alltså sanddyner "sanddynor" precis som de uttalas hemma i byn.

Det var inte det enda stavfelet. Jag skrev 上田 i stället för 植田. Båda uttalas Ueda, men 上田, det vanligare sättet att skriva det består av de kinesiska tecknet för "ovan" och "risfält". 植田 består av tecknet för plantering och, igen, tecknet för risfält.

Det är en smula irriterande att man varje gång måste fråga hur man ritar någons namn. Och utifrån hur namnet är ritat kan man inte heller med säkerhet gissa hur det läses.