Jack Sewards bok »Outrageous Japanese: Slang, Curses and Epithets« är en veritabel skattkammare med livsnödvändig information. Den ger inte bara kunskap om hur man rätt förolämpar eller allmänt beter sig illa, utan innehåller också massvis med små guldkorn om det Japanska samhället.
Visst minns ni de japanska turister som reste i grupp fram till sent 80-tal. Glasögon av ska vi säga omodernt snitt, kamera på magen, styrda av en guide viftandes med en vimpel med japanska örlogsflaggan?
Det finns naturligtvis en behändigt nedsättande epitet för dessa turister: nõkyõ-san. Nõkyõ-san är bildad på en sammandragning av Nõgyõ kyõdõ kumiai, Jordbrukskooperativa förbundet. Detta förbund arrangerade gruppresor för sina medlemmar, mestadels bönder förstås.
Epitetet verkar inte vara särskilt utdött i japanskan, google gav 34500 träffar när jag sökte på det skymfliga tillmälet, men förvånansvärt nog enbart 80 bilder. Fenomenet hade nog redan dött ut innan digitalkameran och internet. För inte har väl ni sett några sådana japanska turistgrupper på många år?
----
Källor: Hirohide Konami, Hospitality Development
Jack Seward, Outrageous Japanese: Slang, Curses and Epithets
söndag, januari 28, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Jodå dom har jag i färskt minne. Lite då och då som dök det upp en busslast i Cambridge. Väl framme så lededes dom runt av en japansk guide och fotade allt i sin väg och gjorde att man fick lov att leda sin cykel runt dom när dom fyllde upp någon av de smalare medeltida gatorna.
Förresten så bad Urban mig att påmmina dig om att söka till Mittag-Leffler om jag hörde av dig.
Jag tycker att det är synd på nõkyo-san. Det borde vara okej att vara "nördig" bonde och åka på charter och fota allt. På samma sätt som det ska vara okej att åka till Rhodos med eget kaffe. Stör mig på rådande coolhetshets. Vill hellre bo i en värld befolkade av entusiastiska gruppturister än svala, världsvana weekend-troppers.
Så sant som det var sagt Carin. Entusiasm är underskattat.
Skicka en kommentar