Showa Tennō uppfostrades till att som solgudinnans ättling kliva upp på Krysantemum-tronen (Chrysanthemum Lin., prästkrage). Under sextiotvå år ledde han Japan genom bekymmersamma tider. Högerextremt våld (jag använder »höger« i väldigt vid mening här), förlusten av civil kontroll av militären, de ungas officerarnas revolt, det andra sino-japanska kriget, stillahavskriget, atombomberna, den förödmjukande krigsstilleståndförklaringen då han tvingades »acceptera de oacceptabla«, och avsa sig sin gudomlighet. Och, för all del, kunde leda Japan genom bättre tider med amerikansk ockupation, pacifistisk konstitution, och det japanska ekonomiska undret med en genomsnittlig tillväxt på över 10% i fyra decennier.
Under hela sitt liv vigde Showa Tennō sin fritid åt biologin, speciellt marinbiologi där han studerade maneter i sitt laboratorium i det kejserliga palatset. Av allt att döma var Showa Tennō en skicklig biolog. De som har tillgång till Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society kan för övrigt läsa E. J. H. Corners biografi över honom i volym 36, från december 1990.
Liksom sin far har Tennō Heika tagit upp marinbiologin och är, liksom sin far, en ivrig taxonom. Det faller sig naturligt att taxonomer skulle känna sig befryntade med den store Linné, och som hedersmedlen av Linnéiska sällskapet i London är det naturligt att kejsaren deltar i Linnéfirandet.
Att Tennō Heika, kommer till Sverige fick jag veta genom att läsa svenskans helfestliga artikeln Linné lanseras som Mr Flower Power, som bland annat innehåller följande nöjsamma stycke:
I en undersökning förra året uppgav tre av tio svenskar att de var okunniga om Linné.
- Efter det här året ska den siffran vara betydligt högre, säger Åse Berglund.
I samma artikel klämde Uppsalas främste slagskämpe och landshövding till med den roliga plattityden
- Linné är den mest kände svensken genom tiderna,Yeah right, Anders.
men paradoxalt nog är han ofta mer känd utomlands än i Sverige
Naturligtvis bräckte festligheternas miljösamordnare landshövdingen med en ännu plattare banalitet:
- Linné var den första ekologen och den ultimata symbolen för hållbar utveckling
Fast inget kan ju toppa Linnéårets mest festliga projekt:
Dessutom görs en äventyrlig dokumentärfilm av Mattias Klum och Folke Rydén, där tre ungdomar får ställa frågor till framstående miljökämpar som Al Gore och Edward O Wilson.
3 kommentarer:
Kommenterar mig själv här, eftersom ingen annan tycks kallad. Alltså. Jag har naturligtvis inget emot Al Gore eller Edward O Wilson, men hade jag chansen att ställa frågor till dem med anledning av Linnés födelese för 300 år sedan, skulle jag inte direkt fråga dem om miljö. Eller ja, vad jag skulle fråga Al Gore om angående Linné har jag ingen aning om.
Hej Jonas!
Tack för ännu ett finfint inlägg som förgyllt min dag.
Trots ditt uttalade ointresse för samtiden så gör du med citaten, i nämnda inlägg, en briljant illustration av det rådande debattklimatet i malliga Sverige.
Varma knivsöderhälsningar
Lars Pettersson
Jonas, det behövs inga brasklappar för ditt utmärkta inlägg! Jag reagerade minst lika starkt på den sanlöst anakronistiska associationen
Linné — hållbar utveckling. Jag minns 80-talet, saligt i åminnelse, när allt skulle vara barn och fred... Sen har ju citatet om hur propagandan förväntas öka svenskarnas okunnighet om Linné alla förutsättningar att bli en klassiker bland tidningsgrodor.
Skicka en kommentar