torsdag, januari 04, 2007

Faran med analfabetism

Jag har någon gång sagt att jag ibland önskar att jag vore analfabet, så att jag skulle slippa att tvångsmässigt läsa all ointressant text på varje förpackning som kommer min väg. Nå nu vet jag hur det känns. Jag har testat att vara analfabet i ett år. Det har sina nackdelar också.

Jag är fortfarande på gränsen till att vara funktionell analfabet. Jag läser ungefär lika bra som en åttaåring kanske, vilket är föga imponerande med tanke på hur dåliga lokalbefolkningens åttaåringar är på att läsa. Vilket i sin tur har en del att göra med nödtvånget att lära sig 1945 kinesiska tecken och två olika alfabet á 44 tecken.

För att behandla mina stackars torra händer köpte jag en hudkräm enligt slumpmetoden. Den lata analfabetsmetoden. Ta en tub vilken som helst av det som tycks vara hudkräm. Använde krämen några dagar och var allmänt oimponerad av resultatet, så jag bemödade mig om att se vad det stod skrivet på förpackningen. Förpackningen yrade bara om vit hud och vita händer. Efter konsultation med syster (se kommentarer på min nyårshälsning) stod det klart att det beror på att salvan innehåller pigmentblekning. Eh. Inte vad jag var ute efter kanske.

Sedan vet jag inte om jag orkar leta reda på försvarets hudsalva som Carin rekommenderar. Vad skulle det heta? Japanska självförsvarsstyrkornas handkräm?

4 kommentarer:

Anders sa...

Läste någonstans att svenska försvarets hudsalva blivit hipp på europeiska kontinenten, men jag har inte sett den i Singapore så det är kanske bara en mindre exportframgång.

Carin sa...

Använd någon vegetabilisk olja istället då. Raps- eller olivolja. Äckligt på dagarna och luktar skunk, men funkar super på nätterna om du har tassarna i ett par vantar eller gamla strumpor. Gör susen. *dina torra händer är min kamp*

Jonas Wiklund sa...

Äh. Jag gick förbi snabbköpet och köpte en tub handkräm från atrix, tillverkad av de rekorderliga tyskarna. Så vitt jag kan läsa så är det en fuktighetsbevarande handkräm som innehåller något som på svenska kanske skulle kunna vara seramid-E?

De har till och med en engelsk slogan på tuben: "Hand care with a delightful moisturizing effect."

mizz handkräm sa...

Då blev det ju bra till slut ändå! Atrix handkräm är en dubbelverkande handcreme som innehåller silikon och glycerin. Silikonet ger ett snabbt och bekvämt skydd under arbetet, genom att det hindrar vatten, fett och rengöringsmedel att tränga in i huden. Glycerinet har en vårdande effekt. Det gör huden mjukare och förebygger narighet och hudsprickor. Nya Atrix innehåller också Panthenol som hjälper huden att binda dess naturliga fuktighet och ger näring åt både huden och naglarna.