torsdag, maj 31, 2007

Muscle-up

Andreas Aguilar i ringar vid världsmästerskapen i gymnastik, 1991.


Vid intagningsproven till polisutbildningen i Mongoliet måste aspiranten visa att han kan häva sig upp på en stång, en så kallad »muscle-up«. Själv kan jag inte göra en utan att vika fram ena armbågen, som när man mantlar i klättring. Dock har min »muscle-up« blivit godkänd av en poliskommissarie från Ulan Bator.

Min mongoliske väns muscle-up är mer dynamisk och görs med ryck och kick. Jag har aldrig sett någon göra en långsam, statisk, muscle-up i verkligheten. Men i filmklippet ovan visar Aguilar var skåpet ska stå. Programmet inleds med en muscle-up som utförs helt utan ryck eller gung. Den kunniga publiken oar, ahar, och applåderar naturligtvis.

Den legendariska Colorado-klättraren Pat Ament kunde, enligt den långt mer legendariske Colorado-klättraren professor John Gill, göra en långsam muscle-up i räck och vända båda armbågarna samtidigt. På Gills hemsida påpekas det att detta år svårare än man kan tro. No shit. För övrigt skrev Pat Ament biografin John Gill: Master of Rock

Nå. Allt detta har fått mig att fundera: det borde vara möjligt att göra en enarms muscle-up. I alla fall i stång. Har någon hört talas om det?

7 kommentarer:

Jon sa...

Vilken iskall avslutning.

sten sa...

Stark snubbe. Jag tror för övrigt att gymnaster har större möjligheter att bli duktiga klättrare än fotbollsmålisar.

Anonym sa...

Givetvis har det förekommit enarms muscle-up i stång. Vår egen herr Fuglesang gjorde väl ett par så sent som förra året!

/H

utomjording sa...

John Gill har samlat lite fakta om starka snubbar sista århundradet:

http://www128.pair.com/r3d4k7/Chinups.html

Kommer också ihåg att jag läst någonstans (kanske skrivet av John Long) om någon som gjorde en enarms muscle-up för att sedan i ett svep mantla till stående. Tänk dig en skarp kant på ett tak alltså och gå från hängande i en arm till stående.

För övrigt så har jag lyckats fixa en fraktur i en kota och spenderat natten på sjukhuset. Nåväl, det kunde ha gått betydligt värre men planerna för hösten står fast.

Jonas Wiklund sa...

@H> Vadå? I rymden eller?

@Utomjording> Att pressa sig upp i handstående i en arm låter... hårt. Long är väl inget sanningsvittne?

Låter illa det där med ryggen... Hoppas det ordnar sig.

Anonym sa...

Tror faktiskt Andreas Aguilar kan stöta på problem om han försöker sega upp en "muscle up" i stång istället för ringarna. Ringarna ger med sig vilket medför att han kan ha olika vinklar på handlederna genom hela rörelsen. Ärligt tror jag fan det är svårt på riktigt att sega sig upp på en stång utan att göra som Jonas beskriver.

/Magnus

Jonas Wiklund sa...

Jo, västtysken startar ju dessutom med ett falskt grepp. Jag tror inte det är lätt att göra en långsam muscle-up i ringar ändå.

Snubben som driver den hysteriskt roliga siten http://www.beastskills.com/ rekommenderar också ett slags falskt grepp för statisk »muscle-up« i stång. Måste prova nästa gång jag är i gymet.

Enligt Gill kunde Ament göra en enarms mantling, så det låter ju som mer än halva rörelsen.

De senaste 40-50 åren är ju inga normala gym utrustade med ringar, så jag börjar bli riktigt sugen på att köpa ett par själv. Problemet är att jag naturligtvis inte har någonstans att hänga upp dem.