söndag, maj 20, 2007

Storkens vagga

Så länge det funnits människor har det funnits övergivna spädbarn. Några har likt Moses rest sig till de högsta höjderna, många överlever aldrig det första dygnet utanför moderns famn.

Samma mycket pragmatiska folk som gav världen rosamarkerade tunnelbanevagnar, under rusningstid reserverade enbart för kvinnor, som ett svar på tafsande män, ger er nu »storkens vagga« för att öka överlevnadsmöjligheterna för övergivna spädbarn.

I Japan har ett antal uppmärksammade fall av spädbarn som blivit lämnade utanför stormarknader, i parker, och på andra ställen där många rör sig lett till att sjukhus beslutat sig för att bygga så kallade storkvaggor för att förhindra att barn lämnas på osäkra platser.

I Jikei-sjukhuset i Kumamoto öppnades landets första storkvbagga den 10 maj. En lucka är öppen mot en kuvös där de desperata mödrarna ska kunna lämna av sina spädbarn.

Det går dock inte alltid som man tänkt sig.

Den första dagen luckan på det katolska sjukhuset var öppen åkte en okänd man superexpresståget shinkansen till staden. Med sig hade han sin treåriga son som han ledde i handen till sjukhuset, lämnade av sonen i storkens vagga och sa att de skulle leka kurragömma.

5 kommentarer:

iHanna sa...

som i den där svenska filmen som jag inte minns vad den heter där de står i kö i hans dröm för att lämna tillbaka bebisen efter att ångerveckan börjat närma sig sitt slut. nu verklighet alltså. så himla hemskt!

Anonym sa...

Men Jonas, är det sant??
Astrid

Jonas Wiklund sa...

En förskräcklig händelse, men den är sann.

carin sa...

Men det är ju helt fruktansvärt! Han måste varit helt desperat. Snacka issues stackars barnet kommer att få.

ingemar m sa...

Är det inte en solskenshistoria? En förälder önskade sitt barn en bättre uppväxt än han själv kunde tillhandahålla - och gjorde något resolut åt saken.