måndag, maj 07, 2007

Golden Week 07 II

Dag 2, Söndag
»If you're going climbing with young people, you get very, very used to seeing your climbing partner as a tiny little dot.«
– Sir Chris Bonington,

som nog tänkte på klätterturer på jättehöga snöklädda berg när han kläckte ur sig detta. Utsagan är dock allmängiltig.

Mizugaki-skogen ägs av kejsaren. Det sägs att hans höghet beslöt sig att besöka området för fem år sedan. Eftersom berget hade en besvärande brist på infrastruktur så drog de raskt en fin asfalterad led halvvägs upp på berget, glesade ur tallskogen, och drog en myriad av böljande stigar genom skogen. Så att allt skulle vara i topptrim för kejsarens enda besök. Vi klättrare klagar inte. Tillträdet till klättringen underlättades betydligt.Foto
Überstark japan klättrarAshura
Ursprungligen postad av Jonas Wiklund.

Nå. Söndagen bjöd på finväder och vi packade ihop tälten och åkte till Mizugaki för att klättra på stenblock. Jag värmde upp lite håglöst och testade sedan Indora (1-dan) vilket inte resulterade i något annat än brustet blodkärl på höger ringfinger. Wataru gjorde raskt sprickan Ashura (1-dan) och sedan Indora på några få försök. Jason Kehl flashar Indora på ett videoklipp på drtopo.com. Wataru säger att den är mer 1-kyu än 2-dan, så lätt 7a+ på franska då.

Själv gjorde jag ett namnlöst arête (2-dan) med fransk start, så det är väl tveksamt om jag får ticka. Efter det tickade Wataru en 2-dan och en 1-dan som jag också typ gjorde.

Dagen avslutades med bad i hett radiumvatten och besök på kinaresturant.


Dag 3, Måndag

Natten mellan söndag och måndag tältade vi på parkeringsplatsen. Det borde vi ha låtit bli. Inte tillåtet. Men tydligen får man slå upp sitt tält på gräsplätten nedanför för 1000¥ per natt.

På måndag gick vi upp till Kasamerisawa och klättrade vertikala, tunna, leder på fin granit.

Dag 4, Tisdag

Spöregn hela dagen. Sådana dagar är perfekta för att ligga och trycka i tältet med barnböcker. Jag låg i tältet och läste del två och tre av Jonathan Strouds Bartimäus-triologi. Dagens enda avbrott var för att trycka in oss i bilarna och åka via en svindlande väg över ett bergspass till en annan dalgång för att bada i en onsen, ett varmbadhus med vatten från en hetvattenkälla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste man sova i tält när man klättrar... låter kallt, ifall det snöar!
Är det inte sommar snart?
Astrid

Jonas Wiklund sa...

Jodå. Här nere i Nagoya är det sommar. Varmt även på nätterna.

Ogawayama är berömt för sin kyla. Frostnätter. Kallt i tält? Mycket riktig.