fredag, maj 11, 2007

Humor

En typ av undersökning som ofta görs i USA går till så att man frågar ett lagomt urval av tusen personer vad de kan om något specifikt område, typ »vad heter huvudstaden i England« eller dylikt. Resultatet brukar vara anmärkningsvärt dåligt. Eftersom undersökningar av det slaget sällan görs i Sverige brukar vi med vår sedvanliga dumdryghet ta det som inteckning för att amerikaner skulle vara särskilt obildade.

Undersökningar av detta slag görs i allmänhet av organisationer som vill öka medvetenheten och kunskapen runt en särskild fråga.

Om det någon gång görs samma typ av undersökning i Sverige så blir naturligtvis resultatet detsamma. Många har en helfestlig ignorans. Nyligt gjorde en organisation som kallar sig UOK en sådan enkätundersökning bland elever i årskurs nio. Resultatet som förstås presenteras på DN-debatt, det var ju planen redan innan, är lika festligt som man kan vänta sig. Till höjdpunkterna tillhörde:

90% känner inte till Gulag.

50% vet inte att Berlin är huvudstad i ett land vid Östersjön.

82% tror inte att Vitryssland är en diktatur.

Sedan slamkryparen

90% vet inte vilken utländsk huvudstad som ligger närmast Stockholm.

Vilket är föga förvånande. Frågesportsfråga. Tallin ligger uppenbart närmre än Helsingfors, men måste väl ligga på ungefär samma avstånd från Stockholm som Oslo va?

Inga kommentarer: