fredag, november 10, 2006

Sär skrivning's fest i val

Jag har alltid hållit teorin om att det skulle vara inflytande från engelskan som gör att många brukare av svenska väljer att stava yrken som »sjuk sköterska« och »kassa personal« med ett extra – förvisso komiskt – mellanslag, kanske för att särskilja huvudleden i orden, för att vara helt felaktig, med motiveringen att det inte alls är skickligaste brukarna av främmande språk som visar upp sådana idiosynkrasier. Jag brukar som istället skylla på Rune Andreasson och hans excesser i binde-streck i serien om världens starkaste björn.

Jag tror jag måste backa från min tidigare ståndpunkt. Det är tydligt för varje läsare av min blogg att jag för varje dag som går får jag lättare och lättare att komma åt mellan slag's tangenten på mitt tangent bord. Jag har också börjat med o vanan att sätta Stor bok stav på snart varje Substantiv. Jag skriver för tillfället de flesta E mejl på Engelska; för att inte tala om de små Pamfletter jag filar på i mitt dagliga värv. Jag skyller helt enkelt på det. Strax kommer jag väl börja apostrofera varje genitiv's S ock så.

Nä nu får det vara slut jollrat nu måste jag fila på mina Satser och Teorem. Vecko slutet kommer rusande.

8 kommentarer:

Anders sa...

Vilket Fredag's nöje!

Jon sa...

Vissa dagar mår jag nästan fysiskt illa när jag ser sär skrivningar. Jag vet inte vad det beror på att det inte är alla dagar som detta till stånd drabbar mig.

Jag har även jag märkt, att det lätt smyger sig in ett extra mellan slag när jag skriver nu för tiden. Dock har jag inget att skylla på då jag både läser och skriver mesta dels på svenska. Jag får skylla på dåligt in flytande från ung domen.

Anonym sa...

Kul inlägg! Jag känner mig träffad. Jag tror att jag är världsmästare i särskrivningar och bindestreck-ord.

I mitt fall är jag rätt säker på att det beror på att jag är utlänning.
Dörrhandtag skrivs som "pomo" på spanska, fast det korrekta är att skriva "pomo de puerta". För mig ter det sig mer logiskt att skriva dörr-hand-tag.

Det är jobbigt med språk!

jwi sa...

Ja tvi vale. Låt oss gå tillbaka till att kommunicera via klubbor och pinnar. Och du får *inte* använda floretter.

Anonym sa...

LAERTES sårar HAMLET; i hettan byta de floretter,

En florett är tydligen någon typ av fäktningspinne - då man gick på stan hade man florett eller värja hängande från bältet och drog man ut i fält använde man nog en sabel.

Jag var tvungen att hämta infon på nätet. Nu kanske nån annan slipper. Hell bro, menar du värja så säg det :)

Jon sa...

Carin>> Utan att ha slagit upp det på nätet så är jag rätt övertygad om att det är något som skiljer floretten från värjan. Mer än namnet då, såklart.

Har ett vagt minne av att några av alla stick-, slag-, fäktnigsvapen är snarlika förutom själva delen som ska skydda handen från ett hugg. Men som redan nämnts, det finns ett gäng olika.

Dock tycker jag bäst om svärdet som svingades av våra förfäder vikingarna. Stort och tungt, men ändå väl avväggt. Det krävde sin man, helt enkelt. Men egentligen var det nog helt kasst om man jämför med de kära japanernas kunskap om svärdskonst, varav samurajsvärdet borde vara det bästa alla kategoreier. Så jag ändrar mig. Bästa svärdet (jag innefatar nu alla typer i denna benämning) är nog den japanska varianten.

jwi sa...

Ni ordmärkare där, jag tyckte bara att det stickvapen med roligaste namn var florett. I eftertanksamhetens kranka blekhet tycks det som både jag och den Shakespeareöversättare som syster refererar misstagit sig.

En florett är nog en värja utrustad med en liten knopp längst fram (fleurette), avsedd för att tävla i fäktning med stickvapen utan att dödligt såra motståndaren. Florett heter så på de flesta europeiska språk, med varierande stavning förstås. På engelska heter det dock foil har jag blivit upplyst om.

Anonym sa...

Nej, det tror jag inte på. Att florett är någon typ av fånig leksak alltså.

Om jag fick välja stickvapen skulle jag hellre dra ut i strid med något litet nätt (kanske en florett?) än ett otympligt svärd. Typiskt killar att gilla svärd.

Om det var män som tillverkade exempelvis blöjor så skulle de säkert sträva efter att göra dom så stora och tunga som möjligt, visst? :) "Köp superextrathick - nothin' gets through this sucker!!"