tisdag, november 14, 2006

Nya tekniska prylar

Har passat på nu när japanska valutan är toksvag att shoppa loss på lite tekniska prylar. Ja, att min lön också är i japansk valuta struntar jag liksom i: jag tänker i kronor och ören så verkar det mycket billigare.

Dels har jag gett upp och köpt en iPod. En produkt jag inte har något bruk för alls skulle jag gissa, men den marknadsförs verkligen på ett skickligt sätt och efter tre år av Apples tjat har jag gett upp och lurat mig själv att jag behöver en. Nå det är inte en så intressant produkt.

Jag har köpt något mycket häftigare. En våg. Jag klev in på en vitvarubutik och köpte den billigaste digitala vågen jag hittade. Efter jag inspekterat de söta teckningarna i bruksanvisningen och med Sergey Kurikins JEDict i högsta hugg har jag kommit åt några av de mer elementära funktionerna. Vågen berättar inte bara vad jag har för massa i förhållande till referenskilot i Paris, utan den skickar även en ström genom min kropp och mäter reaktansen, d.v.s. imaginärdelen av impedansen. Med hjälp av den informationen och information om min längd och ålder kan vågen upplysa mig om att min benstomme väger 3.1 kg, hur många kilokalorier jag bör förbruka om jag inte rör mig alls (tror jag), och att jag till 15.5% består av fett, vilket enligt den japanska instruktionsmanualen är precis i mitten av normal fetthalt för yngre män.

Vilka extra trolleritrick de dyra digitala vågarna kan utföra vet jag icke.

6 kommentarer:

carin sa...

Crazy! Om du av alla människor har normalmycket fett, tänk alla stackare (därbland undertecknad) som enligt din våg skulle klassificeras "späckfyllda valrossar"! MÅSTE utgå från någon skum japansk smalisstandard. Läskigt. Gott mod att ställa sig på en sån våg - dödar väl det klassiska argumentet för tjockisar att benstommen är så tung...

Jon sa...

Men jag har grov benstomme... Jag lovar.
Spännande att besntommen bara väger drygt 3 kg, det låter som enormt lite. Och reflekterar precis som Carin över att du ligger i normalspannet vad gäller fettmängd. För på alla klätterbilder tycker jag att du sett tokdeffad ut. Kan det finnas en annan procentmängd som räknas som normal för oss nordbor, som kanske förr i tiden behövde en aning mer fettreserver för att överleva vintrarna?

Jonas Wiklund sa...

Ja jag tyckte att det var lite humor. I den medföljande pamfletten har de delat in normalfeta i två kategorier normal – och normal +. Jag ligger mer eller mindre exakt på gränsen mellan -/+ i min ålderskategori. Det är inte varje dag jag blir kallad normal, så jag tar de tillfällen jag får.

Självklart är vad som betecknas som sunt och hälsosamt väldigt kulturellt betingat, och att jag bor i ett land där det fokuseras väldigt mycket på mat är uppenbart. Både matens smakkvaliteér och dess näringsinnehåll. Väldigt många resturanger trycker information om hur många kilokalorier de olika rätterna innehåller på sin meny, vilket måste vara ett tecken på att informationen efterfrågas av kunderna.

Förresten så diskuterade jag det som Jon nämner med ett gäng kinesiska matematiker. De var av teorin att anledningen att nordeuroper är så stora är att det är för kallt. Energiproduktionen är som bekant proportionellt mot volymen, medan avkylningen visst ska vara proportionellt mot arean. Stämmer detta så är det givetvis en fördel att vara lång och fet som en svensk.

(Min italienske granne sa någon gång att jag måste vara den enda från sverige som inte har problem med sjuklig övervikt.)

Japanska klättrare är för övrigt tokigt ribbade.

Angående benstommen, har ni hållt i djurben någon gång? De väger nästan ingenting!

carin sa...

Men det är ju för att alla djur är så små och lätta förstås!

arin sa...

Jag blir orolig för dig Jonas, har försökt ringa men kommer inte fram. Du känner till detta va???

En tsunami kan vara på väg mot Japan, uppger Sky News.
Enligt meteorologer ska den enorma vågen slå in mot Japans östra och norra kust klockan 12.10 GMT.
Enligt Sky News har en jordbävning som uppmätt 8,1 på richterskalan inträffat i Stilla havet öster om Chijima-öarna.
Invånare på Japans östra Stillahavskust uppmanas att lämna sina hem.

Jonas Wiklund sa...

Jag drar slutsatsen från TVns blinkande grafik att det verkar vara lungt här inne i Nagoyabukten.