torsdag, juni 29, 2006

Tid för plommon

Än så länge är det regnsäsong, som med en elegant eufemism kallas "tsuyu", plommonregn, eftersom det japanska plommonträdet bär frukt denna tid på året. I år har vi dock ovanligt lite regn har jag blivit upplyst om. Så länge som regnsäsongen fortgår så hålls temperaturen ner till runt 30-33 grader vilket jag tackar för. I Juli lär jag få räkna med 35 grader och i augusti-september får stackarna som inte flyr norrut räkna med runt 37-38 grader. Början av september i fjol var rätt olidligt faktisk.

På sommaren används två accessoirer: parasoll och en liten handduk för att torka pannan. Tyvärr får enbart paranta damer använda parasoll, men en liten handduk ska införskaffas.

I anslutning till detta kan jag berätta att sommarvärmen gör att klädkoden håller helt på urarta. Runt lunchtid kan man se en uppsluppen parad kontorsarbetande trashankar, utan kavaj, enbart iförd kostymbyxor och skjorta, ibland utan slips!, slasa runt på jakt efter något att äta.

I varje land jag varit i är klädkoden på universitet slappare än i företag. Japan är inget undantag. Det är rätt ovanligt att man ser professorer bära slips, och bland yngre forskare och doktorander är nivån liknande den i Europa, även om det är ovanligare att se doktorander gå omkring i undertröjor här. Vuxna män i shorts slipper man nästan helt se, förutom några få bland de som tagit sin examen i nordamerika.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

carin sa...

Fnys. Du ska vara glad att ni har något som öht kan närma sig att vara en klädkod, i vart fall. I sthlm går folk omkring i bar överkropp när värmen kommer. Hulk!

Pär sa...

Tur att jag är en riktig datakuf och kan glida runt som utomjording hela dagarna. Här är det en del träskor och risiga t-shirts men AC gör att det är för kallt att ha shorts på jobbet.

Jonas Wiklund sa...

Sent på kvällen kan man se, företrädesvis äldre herrar, gå ut med hunden, eller gå ut för att tjuvröka iförd pyamas. Det tycker jag är charmigt och nästan elegant.

carin sa...

Jag håller absolut med! Pyjamas på män är vida underskattat! För att inte tala om pyjamas med rökrock över... myyys!