tisdag, juni 06, 2006

Underlägsna familjemedlemmar

Detta kan vara lite intressant för mina systrar.

Vill man säga "jag ger något till någon" på japanska används verbet ageru för "överlämna", såtillvida mottagaren av gåvan är högre i rang, då man hellre bör använda sashiageru i stället; om man vill visa helt vanlig hövlighet det vill säga.

Inom den egna familjen eller gruppen kan man inte använda sashiageru ens till sina föräldrar eller äldre syskon, trots att de är överlägsna, utan man använder det vanliga ageru istället. Talar man till underlägsna medlemmar av gruppen som småsyskon eller husdjur använder man däremot verbet yaru. (Min lärobok använder adjektivet inferior för att beskriva yngre bröder och systrar.)

Vi var naturligtvis absolut tvungna att fråga vår sensei om vilken verbform man använder när man ger något till sin hustru. Tråkigt nog är yaru inte längre acceptabelt, utan man måste använda ageru.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Ingemar M sa...

You made my day! Hahahahahahahahah ...

Förresten så var jag i Tunaberg i förrgår och klättrade bl a "Evas spricka" (V+) tillsammans med klätterprofilen Staffan Ericsson. Han är bara fem år yngre än jag och inte typ 32 som du.

Fick båten klar för sjösättning idag och har dessutom just dragit i mig en Mariestads 7.2 om du undrar ...

Pär sa...

Hehe, roligt!

Hörru Jonas. Det där Blåberget är ju rent bara fånigt jämfört med Offerhällan. Fick min premiär där igår, läckert! Tommy sopar på vad han säger är "en av Sveriges finaste leder". 60-70 meter kontiunerlig spricka, riktigt överhängande på sina ställen. Åh fi fan, du måste komma hit och fria lite projekt till hösten! Själv fick jag sopa på den fetaste offwidthen jag sett i Sverige. 15-30 cm bred och överhängande. Totalt 25 meter lång. Vem ska klara av att klättra den? Och vem har Big Bros?

Jonas Wiklund sa...

60 meters övehängande spricka? Shit. Jag är stark som en oxe i ungefär tre move för närvarande, sen får jag slut soppa och måste åka hem. Har enbart bouldrat sedan oktober. Det börjar nog bli dags att träna stamina med andra ord.

Carlos sa...

Ja, stamina lär man behöva om man ska klättra 60m överhängade sprickor. Det låter jobbigt. Kaske dags att börja med aidklättring...