måndag, maj 08, 2006

Högsommar

Foto
Pink!
Ursprungligen postad av Jonas Wiklund.

Tja, nu är väl sommaren mer eller mindre officiellt här. Idag var det 28 grader mitt på dagen, men universitetet har inte slagit på luftkonditioneringen än. Och jag håller på att fila på ett inlägg om klättringen i Ogawayama som verkar bli jättelångt. Det kommer inte bli färdigt än på ett bra tag. Än så länge får ni nöja er med följande lilla utsnitt:

På japanska är det fullt möjligt att säga »du«, det heter »anata«, men att tilltala någon med anata är väldigt onaturligt, så vill man tilltala en främling får man finna på en titel, utlämna subjektet i meningen–vilket inte är ett grammatiskt fel på japanska–eller ta reda på namnet i förväg. En bekant blev en gång tilltalad Gakokujin-san, ungefär Herr Utlänning. Jag gissar att problemet med tilltalsnamn är en av anledningarna att de vill att man ska boka rum i förväg, även om man bara ringer upp världshuset från en telefonkiosk tvärs över gatan.

Jag sticker ut som en rosa träningsoverall på Nobelbalen så naturligtvis är de nyfikna på mig. Så de frågade min kompis om mitt namn när jag var utom hörhåll. Det känns dock ovant att bli tilltalad Yonas-san av främlingar, nå det var väl mina 15 minuter av berömdhet som den bleke jätten.

2 kommentarer:

Pär sa...

Jag ser fram mot klätterposten redan nu!

I Ringkallen var det party i helgen. 18 bilar på parkeringen när vi kom dit. Tur att dom flesta inte var klättrare utan föräldrar till något hockeylag som hade topprepsavslutning på säsongen. Vi klättrade mycket. 15 leder på 6 dagar i söndags. I 25 graders värme. Shorts och bar överkropp, ganska jäkla otippat för två veckor sen när den sista snön föll...

Anders sa...

Men haledudanes vad varmt...