Man lär sig något nytt varje dag. Min granne, Romain, fick sin cykel stulen i helgen. Vilket kanske inte är fullt så chockerande som det låter. Han hade inget lås, och lämnade cykeln utanför en krog i Sakae, Nagoyas mest happening ställe, natten mot söndag.
Han var klart bekymrad, så jag berättade att det är rätt vanligt att utländska studenter dumpar sina cyklar på universitetet istället för att betala för skrotningen när de lämnar landet. Vaktmästarna markerar cyklar som inte flyttas på en viss tid med en klisterlapp innan de skickar dem till skroten. Jag föreslog att han helt enkelt kunde ta en av dessa.
Det är dock ingen god idé, blev jag upplyst om, det är nämligen så att polisen registrerar ägaren till varje cykel. När jag köpte min cykel fick jag fylla i numret på mitt utlänningskort och min adress, och sedan fick jag en klisterlapp att fästa på cykeln, vilket jag trodde hade med försäkringen jag tecknade att göra. Icke enbart. Det var registreringspapper avsedda för polisen också. Om man köper en begagnad cykel så måste man även då skicka in papper till polisen rörande ägarbyte.
Tydligen så gör polisen i bland stickkontroller och stoppar cyklister för att kontrollera att de är ägare till cykeln de brukar. Ett utomordentligt bra system, som vi borde införa i Sverige. Då kanske vi får bukt med det grasserande cykeltjuveriet. Bra mycket viktigare än lagar om hjälmtvång i alla fall.
Andra bloggar om: Japan, cykeltjuvar
tisdag, maj 30, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Uppdatering: Jepp, det händer på riktigt att polisen stoppar cyklister och kontrollerar ägarpapperna. Andrej, som går i min klass i Japanska, blev stoppad och kontrollerad nyligen.
Oj. Märkligt att man har så mycket resurser. Någon måste ju sitta och administrera alla byten etc. Blir nyfiken på vad som händer om man cyklar någon annans cykel. Böter? Om man har lånat? Går det upp och belastar rättsväsendet då? *kofunderad och aningen imponerad*
Romain fick låna en cykel av vår hyresvärd, men de förutser problem om han blir stoppad av polisen. Han har ett visitkort med deras telefonnummer att visa upp så att polisen kan ringa och kontrollera att det verkligen är OK att han lånar deras cykel, utifall han blir stoppad.
Om man som utlänning snor en cykel skulle jag bli högst förvånad om man någonsin blir insläppt i landet igen.
(Förresten hur mycket resurser slösas inte bort i Sverige på detta eviga cykeltjuveri och tillhörande försäkringsbredrägeri?)
Fast det är ju inte statens pengar.
Ahh, det Japanska registreringssystemet är naturligtvis avgiftsfinansierat. Enligt Wataru kan man låta bli att registrera sin cykel, och då blir inköpet typ en hundralapp billigare.
Skicka en kommentar