lördag, juli 22, 2006

Nana Mouskouri

Musikindustrin har sedan länge förstått att det enklaste sättet att sälja sina produkter är att berätta att andra flugor också finner produkten aptitlig. Därför är statistik rörande sålda album ett virrvarr av lögner och halvsanningar. Det tycks dock stå klart att ytterst få artister och grupper lyckas prångla ut mer än en femtedels miljard skivor. På Wikipedias lista över de sjutton artister som sägs ha sålt mer än 200 miljoner album återfinns fjorton av de jag väntade mig: ABBA, Beatles, Elvis, Julio Iglesias, och så vidare, två jag inte var beredd på men som jag i alla fall visste att de sålt massvis med skivor: Alla Pugacheva och Tino Rossi, en artist som jag helt enkelt inte tror har sålt så mycket: Chubby Checker, och en artist som jag i min bottenlösa okunnighet inte kände till innan: Nana Mouskouri. Jag gissar att min föräldrageneration skakar förvånat på huvudet över min okunnighet, men från 80 och 90-talets Sverige har hon redigerats bort.

Nana Mouskouri är den bäst säljande kvinnliga artisten genom tiderna. Universal hävdar att Mouskouri har sålt mer än 350 miljoner skivor, vilket skulle betyda att hon alltså sålt mer än Madonna och Celine Dion tillsammans. Klart är att hon spelat in 450 orginalalbum och inkluderat samlingar gett ut mer än 800 skivor. Vem som helst kan förstå hur mycket tanke som går åt till att välja låtar.

Eftersom Athens vita ros talar flytande franska, engelska, italienska, portugisiska och spanska, förutom hemlandets grekiska har hon möjligheten att sälja skivor till en världspublik som inte enbart accepterar sånger på främmande språk. Och jodå, hon har haft jättehits på tyska också (bland annat den rätt förfärliga schlagern "Weiße Rosen aus Athen"). Att hennes kristallklara alt behärskar allt från opera till jazz lär inte skada.

Naturligtvis har jag hört henne sjunga "Only Love" oräknliga gånger på melodiradion. Men att hon var artisten hade jag ingen aning om. En promotionfilm med Nana Mouskouri sjungandes Quincy Jones "Black Coffee" finns att beskåda på Youtube.com. Min okunskap fyller mig med en smula oro. Jag lyssnar en del på musik, och en gång i tiden läste jag musikpress. Hur kan det komma sig att jag inte kände till världens bäst säljande kvinnliga artist? Om det vore någon obskyr Bollywood artist som Lata Mangeshkar skulle det var förståeligt, men en Europeisk artist?

Referenser:
Nana Mouskouri – Bio
Biographie de Nana Mouskouri
Nana Mouskouri

Andra bloggar om: , , ,

8 kommentarer:

carin sa...

Jag kan inte göra annat än instämma. Mycket märkligt, hade aldrig heller hört talas om kvinnan. Ska göra någon typ av gallupundersökning och kolla om det är någon som gjort det...

Carlos sa...

Ah era lyckligt ovetande småbarn! Jag vet mycket väl vem det handlar om. Jag och hela min generation fick se tonåren bortspillda p.g.a. dessa hemska låtar.
Att hon var bästsäljande hade jag aldrig kunnat tro, fast nu när man tänker hur många gånger denna deprimerande kvinliga "Julio Iglesias" plågade våra sinnen kan man förmoda att hon måste ha solt massor!

Musik är en av de skönaste konsterna , tycker jag, men den där kvinnan visade en hel generation att konst kan även bli en plåga!

P.S. Sorry, kunde inte låta bli...D.S.

Jonas Wiklund sa...

Carlos, så mycket äldre än mig är du inte. Jag tror att det är ett lokalt problem, dvs. Nana är betydligt populärare på "kontinenten" som vi säger när vi inte vill låtsas om att vi sitter ihop med samma landklump.

Skulle de inte vara omöjligt av rättighetsskäl skulle jag lägga upp en mp3 med Nana & Julio i duett skönsjungades Se Que Volveras. Nu får du nöja dig med en anime-video till Diego Torres röst i stället.

Anonym sa...

Arrrrrrgh! Din ärkekättare!
Du ska veta att tortyren som vi fick utstå med "Se que volveras" är tusenfaldigt värre än tortyrmetoderna Alex (Malcom McDowell) fick lida i S. Kubirks "A clockwork orange". Den där sabla låten spelades i tv, radio, musikaffärer, snabbköp m.m.

Förresten, varför gick du och "pajade" foten? Jag trodde du skulle klättra när du kommer tillbaka.

Jonas Wiklund sa...

Ja du din gamle kommunist. Jag var så nyfiken på ljudet ett ligament gör när det rivs upp att jag var tvungen att göra ett litet experiment. Strunta i klättringen...

För övrigt, var inte poängen i "En orange mekanism" att Alex älskade Beethoven innan utsattes för Ludovico tekniken? Och att i och med att Beethoven inkluderade så kunde han inte längre njuta av Ludwigs musik?

Carlos sa...

Ja, så var det.
Enda paralell i detta fall var att metoden var lika repetitiv. Mouskuris "musik" var en sann plåga för mig. Beethoven däremot kommer jag nog inte att tröttna på oavsett hur många år jag lyssnar på hans verk.

Synd, i varje fall, att du pajat foten. Men klättring är inte allt i livet. Hoppas vi kan träffas någon gång och snacka över ett glas rom. Jag fick tag på en utomordentlig bra "rom agricole" när jag var på konferens i Italien i maj. Den kanske har läkande egenskaper, vem vet?

Jonas Wiklund sa...

Jadu, vi lär synas i höst, särskilt om du bjuder på fin-rom. Jag ska till Umeå också för att jobba lite med min gamle lärare och en av hans studenter.

MARTINA PIM ELF sa...

HEJ-JA,SOM SAGTS INNAN I DEN STORA KOMMENTAREN OM ARTISTEN OCH VÄRLDENS MEST SÅLDA (KVINNLIGA)ARTIST NANA MOUSKOURI, SÅ ÄR HON PÅ ETT MYCKET MÄRKLIGT SÄTT SOM UTRADERAD UR DEN SVENSKA DISCOGRAFIN OCH FOLKETS MEDVETANDE. JAA, DET ÄR MER ÄN MÄRKLIGT, DÅ HON HAR TOLKAT MIKIS THEODORAKIS ALLA(NÄSTAN!) SÅNGER, POEM OCH EPOS PÅ ETT STARKT OCH MYCKET KÄNSLORIKT SÄTT SOM ÄR HENNES EGET RIKTMÄRKE!MIKIS SÅNGER KÄNNER MÅNGA TILL MINSANN, MEN NANA GLÖMD... TILLSAMMANS MED DE SVARTA GLASÖGONEN(SOM TOM ELTON JOHN VARIT AVUNDSJUK PÅ)OCH DEN LÅNGA PAGEFRISYREN. HON HAR ALDRIG HAFT EN IMAGE-IMAGEN HAR ALLTID UTSTRÅLATS UR HENNES INRE OCH HENNES BLYGA SÄTT LYSER IGENOM SOM EN LÄNGTANDE SKADAD FÅGEL SOM VILAR I EN HAND...OTROLIGT PRODUKTIV, KUNNIG OCH ÄLSKAD FÖR VEM HON ÄR.I DANMARK ÄR HON MYCKET UPPSKATTAD OCH HAR ALLTID BJUDIT PÅ ETT 20-TAL KONSERTER VARJE/VARTANNAT ÅR...FÖR 25 ÅR SEDAN HADE HON SISTA KONSERTEN SVERIGE. MAN HAR TALAT OM FÖR MIG ATT HON VID SITT SISTA FRAMTRÄDANDE I VÅRT BLÅ KONSERTHUS HÄR I STOCKHOLM, SÅLDE MEST AV ALLA ARTISTER NÅGONSIN GJORT, GENOM ALLA TIDER...LYSSNA TILL NÄR HON SJUNGER ELVIS PÅ YOU TUBE. ELLER PÅ HENNES LIVE-KONSERTER-DET ÄR FINEMANG OCH EN UPPLEVELSE...SÅ UPPTÄCK DENNA PÄRLA-MARGARITARI, FÖR VÄRLDENS MEST SÅLDA OCH BERESTA QUINNA! MVH. MARTINA PIM E