måndag, juli 31, 2006

Ganguro—En not om solbränna


ganguro
Ganguro-flickor från djupaste Shibuya
Originally uploaded by w1 Kure.
Många ser solbränna som ett tecken på ohälsa, och när solen skiner obarmhärtigt från en klarblå himmel så använder många kvinnor—och under de allra klaraste dagarna även en del män—parasol.

Naturligtvis måste det till varje kulturellt fenomen finnas en motkultur. Vissa använder inte alls parasol. Tvärtom: varje tänkbar ansträngning för att bli så brun som möjligt utförs. Subkulturen ガングロ, ganguro, sprang, som subkulturer ofta gör, ut ur tomma intet, någonstans i Tokyos Shibuyadistrikt någon gång under senare hälften av 1990-talet. Första gången man ser en ganguro-flicka är det nog omöjligt att inte reagera. Tack och lov skiter de fullständigt i vad du och jag tycker. Med aggresivt blekt hår, djup solbränna, färgsprakande minimala kläder, och vitmålade läppar hävdas det att de vill se ut som amerikansk-afrikanska stjärnor som Lynn Hill eller Naomi Cambell. Självaste namnet, ganguro, bokstavligen "svart-ansikte" men mer generellt av betydelsen solbränna, skulle kunna tyda på det. Jag tror inte alls det är så enkelt.

Egg-magazine, Popteen, och Ego System täcker alla ganguro-trenden i någon grad.


Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Pär sa...

Intressant trend! Kanske något för Jonas-san att hoppa på?

http://www.humf.su.se/kanguru/tidigare/kanguru23/ViAr.htm

Carlos sa...

Jag tror att jag har genomskådat deras subkultur. De är egentligen inte så värst bruna men det gäller att kleta skokräm på hela ansiktet ;-)

Har sett snyggare mummier från de sena egyptiska dynastier...

Zipang sa...

Möter dem varje dag i Shibuya. De ser inte kloka ut alltså.