torsdag, februari 01, 2007

Svenskt statsbesök

I slutet av mars blir det svenskt statsbesök till Japan läser jag på svenske utrikesministerns blogg.

Till dess kan man ju lära sig några glosor

公式訪問 [Koushikihoumon] officiellt besök/statsbesök. Det tycks inte finnas något särskilt ord för att särskilja statsbesök från officiellt besök.
外務大臣 [Gaimudaijin] utrikesminister, eller lite slappare: 外相 [gaishou/gaisou]
厚生大臣 [Kouseidaijin] socialminister, eller lite slappare: 厚相 [koushou/kosou]
国王 [Kokuou] kung, eller mer slappt: 王様 [ousama] (bokstavligen herr Kung)

大臣 [daijin] betyder tecken för tecken stor/viktig subjekt, alltså i den betydelse en brittisk medborgare är »subject of the Queen«. En minister är alltså en viktig undersåte till Kejsaren, ordet lär vara mer än 1000 år gammalt.

6 kommentarer:

carin sa...

Vår utrikesminister har en blogg! Och skriver dessutom saggigt. Vad ÄR det här egentligen? *morr*

Jonas Wiklund sa...

Jag tycker utrikesminsterns blogg är underhållande. Ministern har ett anspråk på att veta bättre och bloggen är fullproppad av ofiltrerade ohövligheter, vilket är allt jag kräver av den sortens skriverier.

Den borde kunna ge en och annan journalist blodstörtning.

Det är inte det sämsta.

Martin Berggren sa...

Jag tycker att Carl Bildt skriver effektivt: det är tydligt och underhållande. Vore det för polerat skulle man ju undra över hur han prioriterar sin tid. Sen är det en annan sak att hans personlighet, eller snarare attitydproblem, exponeras tydligare nu då han inte längre är högsta hönset i regeringsflocken.

Jonas Wiklund sa...

Skulle man inte kunna låsa in Carl Bildt och Jan Guillou i en sådan där liten barack i hundra dagar? Och göra doku-såpa av det? Det skulle säkert bli bra TV.

Martin Berggren sa...

Visst, kanske nåt för Popcorefilm?

På tal om Guillou så tänkte jag på honom när jag läste din drapa Mannen som föll i onåd, åtminstone när det gäller de kyligt förmedlade skabrösa detaljerna. Vilken historia!

Anonym sa...

hej! jag signar in som anonym men det behöver jag inte vara fast jag har inget google-konto och allt såg bara konstigt ut. ja, ifall du undrar så är det därför jag är anonym. öhh. hur som-jag hittade dig för att jag ska till japan men nu skulle jag vilja ha tag på dig för att be dig skriva för den tidning jag arbetar på. den heter faktum och säljs av hemlösa människor i göteborg. kontakta mig på malin@faktum.nu så kan vi kanske prata mer. tjing!