söndag, februari 04, 2007

ひれ酒


ひれ酒, ursprungligen uppladdat av Jonas Wiklund.

Hire-sake smakar bissart. Hetta upp ett glas sake till lagom temperatur, släng i två blåsfiskfenor, bränn av och servera.

Faktum är att jag helt saknar referensram för att rätt beskriva hur det smakar. Jag kan inte säga att det smakar lite som något annat.

10 kommentarer:

Klas M. sa...

Apropå tidigare matfunderingar så kan jag från Åkes sambo, som är japanska, meddela att man kan köpa Natto även här i Umeå.

carin sa...

Blä. Dock typiskt umeå att det säljs där. Kan sätta en babiljard på att det inte säljs i exempelvis Skellefteå. Eller Sundsvall. TYPISKT umeå. Förresten ser det ganska osmakligt ut med saken. Eller kanske sake:n?

Carlos sa...

Men hallå! Var kan man köpa nato? Jag måste testa.

Vad gäller spriten så måste jag säga att det ser inte så god ut, men man vet aldrig. Trod du att det skulle funka med Skåne och torkade småspigg? ;-?

Jonas Wiklund sa...

Apropå småspigg så finns det en sort som är jättesmå och som alldeles genomskinliga. Jag har ätit de som en sushi-ingrediens, då man slänger en hög döda glasspigg som topping på en maki. Tydligen kan man också äta de levande då man plockar de med pinnar från ett akvarium på bordet. Äts mestadels på Kyûshû (sydön) skulle jag tro.

Carlos sa...

Sådär! That's the real Japan!

Klas M. sa...

Jag frågade inte vart hon fått tag på det. Men en gissning är att man kan fråga Yunko som säljer Sushi inne på Konsumdelen av victoriagallerian.

Carlos sa...

Tack Klas! Ska kolla.

Anders sa...

Hur uttalar man natto förresten? Som man tror (med betoning på första stavelsen) eller eljest. Enligt min begränsade erfarenhet är det sällan som man tror..

Tänkte bara att jag ska göra mig förstådd när jag försöker köpa natto av min lokale japan.

Jonas Wiklund sa...

Varken på första eller andra stavelsen. Japanskan använder inte riktigt betoningar på samma sätt som vi.

Anders sa...

Jo jag har märkt det, därav frågan.