fredag, oktober 26, 2007

Canyoneering med Brett

Foto
Trångt
Ursprungligen postad av Pär Lindholm.

Vilodag. Jag och Pär satt oss i Forden och körde 90 engelska mil till en av Utahs minsta hålor, Hite (population: 4). Indianerna som jobbar där får nog sparken nästa vecka eftersom Brett kom på dem med att ha stulit alla möbler ur en federal barack. I så fall då är det bara Brett och en underhållstekniker kvar.)

Hite har en trailer park med tomma baracker, tre byggnader för federal personal, en bensinmack och en byggnad med besöksinformation. Bensinmacken är öppen alla dagar mellan 11 och 13. Till vänster om bensinmacken står några beslagtagna yachtar på en bädd av röd ökensand.

Brett har bott och arbetat i Hite i fyra år. Han arbetar som parkvakt, vilket innebär att han är den amerikanska statens långa arm i det enorma rekreationsområdet som breder ut sig vid Coloradoälvens inlopp i Powellsjön. Under sommaren beslagtar han partybåtar med koks i lasten, skrapar ihop rester av människor som drunknat eller klämts fast i de trånga ravinerna, flyger ut som vaktstyrka vid storbränder och orkaner, eller jagar 4-wheelers. Under vintern åker han upp till sitt hus i Nelson, BC, och åker skidor, det är därför Brett & Pär känner varandra.

Vi åkte ut till Glen Canyon och ägnade oss åt lite canyoneering. Canyoneering går ut på att man hittar en jättesmal brant ravin och klättrar och firar sig ner i den. Det håller på bli kallare nu så vi var glada åt att de bara var en kort liten bit med vatten. När skyfallen kommer blir det naturligtvis väldigt farligt att vara fast i Glen Canyons tokigt skarpa och branta raviner, utskurna ur mjuk Navajosandsten. Har man otur kläms man fast och drunknar eller fryser ihjäl i vattnet. Det är dessa människor som Brett letar upp, firar sig ner till och bryter loss efter de dött av nedkylning. Brett förstår nog som få andra faran med denna sport.

Som extra information till de som förstår vad jag menar när jag säger "norgeankare" med föraktfull röst så kan jag upplysa om att i canyons firar de av från än mer skrattretande usla ankare. Ett femtiokilos sanstensblock, till hälften nergrävd i sand duger tydligen bra.

Pär hade med sig sin kompaktkamera så kolla in hans kort.

Inga kommentarer: