- Lax
- Tonfisk
- Sill och strömming (beroende på definition av rå)
- Ostron
- Flundra
- Räka (många sorter)
- Kalmar, tioarmad bläckfisk, eller vad de nu kan tänkas heta
- Bläckfisk. Visste ni förresten att i Storbritannien räknas bläckfisk som honorary vertebrates (»hedersmedlemmar av familjen ryggradsdjur«) under deras djurskyddslagar? Därför har de många rättigheter som ryggradslösa djur annars förvägras
- Kalv
- Häst
- Kyckling
- Det som på sushiresturanger kallas 鯵 (aji=taggmakrill) trots att det är namnet på en hel familj fiskar bestående av 151 arter eller så. Det rör sig nog om Trachurus japonicus eller 真鯵 (ma'aji=›sann taggmakrill‹, kanske »japansk taggsill« på svenska? Vet någon? Klas kanske?)
Uppdatering: Enligt FishBase är det danska namnet på Trachurus japonicus Japansk hestemakrel. Det är siter som FishBase som gör att jag har problem att hantera mitt internet-surfande.
5 kommentarer:
Du har inte prickat av Unagi? För min del så är det den enda goda versionen av ål jag gillat.
Äter man hjärna i japan?
Jo men sötvattensål är alltid stekt i det japanska köket. Så vitt jag vet. Sötvattensål är en mycket populär rätt under sommaren. God, men jag kan inte äta särskilt mycket, då den är för fet för min stackars mage. Som sushi passar den perfekt.
Inte heller saltvattenålen, anago, serveras rå på sushibaren. Oftast sjuder de ålen ett tag, eller gör tempura av den. Min mage tål anago en smula bättre.
Hm. Nu blev jag sugen, och vilken tur!, det är middagstid!
Jo det stämmer nog att den sötvanttensål jag fått som sushi varit lätt stekt, och ofta täckt i en slags mörk sås eller glasyr.
Jag åt för övrigt sushsi med kungskrabba då jag var i chicago i våras. Riktigt gott, med en ganska mild smak.
Önskar en god middag från sushisparsamma umeå!
BLÄBLÄBLÄBLÄ rå häst?!?!?!?!? DÖÄCKLIGT! tycker jag...
Fast rökt hästkött tycker du väl om? Rått hästkött smakar åt det hållet fast utan varken röksmak eller smak av stabiliseringsmedel E-nånting.
Skicka en kommentar