tisdag, augusti 07, 2007

忘れっぽい

Hur nära ert hem har ni övernattat på ett hotel? Mitt personliga rekord har numera sänkts till 250 meter.

Igår lämnade jag nycklarna på kontoret, sedan gick jag glad i hågen ut på krogen. Kom hem vid midnatt och insåg mitt misstag. Stefan och Miki i våningen under verkade ha lagt sig, och från hyresvärdens lägenhet sken inget ljus. Så jag bet ihop och svalde min frustration och självhat och gick till ett av kärlekshotellen runt hörnet.

Jag valde ett hotell som heter 0°C. Enligt en mycket märklig skylt utanför hotellet erbjuder de designade rum i urban stil. Enligt samma skylt heter de 0°C eftersom kvinnors hjärtan är kalla. Ehh. Förvisso sant, men...

En skillnad mellan kärlekshotell och vanliga hotell är hur de förstnämnda erbjuder anonymitet. Entrén sker vanligtvis genom garaget, som har en oupplyst infart. Från garaget på 0°C klev jag direkt in i en reception som var utrustad med en stor dataskärm och en liten smal draperad lucka i midjehöjd. Jag valde det billigaste lediga rummet och klickade in det på skärmen. Sedan gick jag fram till luckan från vilken en kvinna (att döma av röst och händer) sträckte fram en bricka där jag fick lägga en depositionsavgift i kontanter, kreditkort accepteras naturligtvis icke.

Lustigt nog får man ingen nyckel, utan när jag kom upp till rummet var det öppet, och när jag stängde dörren klickade låset igen.

Rummen såg väl ut som i stort sett vilket hotell som helst, förutom ett gäng detaljer som gör dem lämpade som kärleksnästen. Jag kanske bör bespara er en uppräkning av dessa detaljer. På morgonen var det i alla fall trevligt att ha ett jättestort badkar med en TV ovanför.

När jag skulle checka ut upptäckte jag att den låsta dörren saknade låsbygel. Inne på rummet upptäckte jag en skylt som berättade att man ska ringa lobbyn när man, så att säga, är klar. (Jag kan inte nog rekommendera att lära sig att åtminstone stava sig igenom skrivna meddelanden på det lokala språket.) Från receptionen öppnar de den fjärrstyrda dörren .

Väl tillbaka i lobbyn fick jag igen växel på depositionsavgiften. Priset beror på hur länge man stannat på rummet. Såvitt jag begriper så finns det väsentligen två avgifter, en för »vila« och en för övernattning. Normalt sett kan man inte få tillgång till rum för övernattning förrän efter klockan 10.

Kärlekshotell finns över hela Japan. De frekventeras mest av par som behöver ett avskilt ställe för att idka samlag. Dels används de av par som av trångboddhetsskäl har svårt att få till det annars, och dels för prostitution. Hotellen finns över hela Japan, men framförallt i »röda distrikt« och runt motorvägskorsningar i utkanten av städer. Kärlekshotell är svåra att finna i bostadsområden då lokalbefolkningen i allmänhet motsätter sig deras etablering.

Jag var lite besviken att den mänskliga kontakten inte helt hade tagits bort. Jag har hört att på många kärlekshotell så betalar man genom att stoppa ner pengar i ett rör.


Ett billigare alternativ om ni är utlåsta är att gå till ett internet- eller till ett serietidnings-café. De är i allmänhet öppna dygnet runt.

Hade jag vart yngre hade jag väl gått till Lounge Creek och hållt mig där till dess att hyresvärden vaknat. Här stänger krogarna när gästerna gått hem, eller annan slumpmässigt vald tidpunkt. Lounge Creek håller ofta öppet till 9-tiden på morgonen. Gästerna måste ta av sig skorna i entrén och man får dansa i socklästen på en heltäckningsmatta. Bara en sådan sak.

8 kommentarer:

Sydde sa...

Kärlekshotell finns även i tex Argentina. Som jag förstod det så fyller de en viktig funktion för katolikska ungdomar utan egna lyor.

Carlos sa...

Under min tid i Spanien fanns inga kärlekshotell, men då hade även proletären börjat få tillgång till bilen.

Sydde sa...

Hur stavas dyslexkski? nåja...

Jo bilen är ju ett annat alternativ förstås, men bilar har ju inte samma komfort och extrautrustning som dessa mysiga kärleksnästen.

Jonas Wiklund sa...

Ja just det. Jag glömde addera mycken värdefull information om dessa arkitektonska mästerverk:

1) De går inte boka rum.

2) De går inte lämna rummen och komma tillbaka.

3) De är rätt billiga. (Jag betalade 8200 yen ≈ 460 SKR)

4) Två män kan i allmänhet inte hyra ett rum. Den formella anledningen sägs att det blir så svårt att städa efteråt.

5) Fler än två blir i allmänhet alltid nekade att hyra ett rum.

Celia sa...

I New York har det visst blivit inne med "sov-spa" där man kan slinka in 20 minuter för lite sömn. En reporter som skrev om detta tyckte att man ju kunde lägga sig lite tidigare på kvällen i stället. Jag tänkte att den reportern har nog aldrig haft småbarnsansvar. Mina fördomar säger mig att japanerna kanske redan har etablerat någon form av sov-spa. Är det så? Slinker man in i en box någonstans och sover en liten halvtimme?

Jonas Wiklund sa...

Jepp. Hytterna där man sover en kvart på dan kallas tunnelbana, pendeltåg, eller buss.

Carlos sa...

Sverige har också hängt med i trenden. Vad jag vet finns bara ett sovspa här hemma, beläget i Arlanda flygplats, det heter "rest and fly" och är faktiskt väldigt bra om man måste stanna flera timmar. Det går även att hyra en skön fåtölj för kortare powenapps. Dusch ingår eller så kan man betala bara för det separat.

Lustigt nog drivs stället av Pite Havsbad.

Rekommenderas varmt

Jonas Wiklund sa...

Rest and fly har övernattningsrum också. Rekommenderas även från mig, när man flugit i 17 timmar och inte orkar längre än mellan utrikes och inrikeshallen.