Det börjar bli bråttom med att hinna äta allt som ska hinna ätas. Igår käkade vi på en izakaya/yakitori. Rå kyckling* (»torisashi«) tyckte de tydligen var helt normalt, men när jag och Dalibour beställde in rå lever (»rebasashi«) kom ägaren ut och berättade att trots alla deras försiktighetsåtgärder så kunde vi bli sjuka om vi åt rätten, och det var i så fall vårt problem.
Smakade inte särskilt starkt förstås. Vad kan man säga, taste like chiken...liver liksom.
Jag blev mycket riktigt svårt sjuk idag, men det var nog helt vanlig alkoholförgiftning.
Så här koncentrerad ser jag ut när jag sjunger Pizzicato Fives スェート・ソウル・レヴュー
* Fotnot: Nej kycklingen är inte helt rå, det skulle vara olagligt på grund av risken att infekteras av campylobacter. Därför hettar de upp ytan på kycklingen under några sekunder. Smittskyddsinstitutet skulle ha en hel del att säga om detta förfarande.
5 kommentarer:
Gött!
Jag saknar en sak på din bloggsida. Du har aldrig gjort en djupdykning i japansk whisky och dess ursprung, historia, popularitet och kvalite.
Naturligtvis har jag skrivet om japansk whisky förut, i min gamla resedagbok.
Tyvärr är texten rätt bedrövlig, så jag kan inte rekommendera läsning.
Vad jag kan rekommendera däremot är Yoichi single malt. Finns i varje välsorterad spritbutik.
De lite billigare "Pure malt" 15 och 17 år av Nikkei och Suntory är riktigt fina, särskilt om man blandar de med en smula vatten, som avsett.
Åhå, jag som trodde att jag blev serverad ett misstag på en Burger King i Florida tidigare i år. Efter ett par tuggor av min kycklingfilé-burgare upptäckte jag att det bara var ytan som var stekt, inte resten som var helt rå kyckling. Och så var det bara en japansk variant av kyckling! Så äckligt! Trots att jag noggrant kände efter i en hel vecka, verkade jag inte ha blivit sjuk. Kan det komma typ efter ett år? Finns det kunskap om det i Japan?
Rå kyckling kommer från Kyushuu, en ö som bjuder på mycket spännande matkultur: vad sägs om levande spigg som man plockar med ätpinnar ur ett akvarium?
Alltså, den främsta anledningen till att smittskyddsinst. säger att kyckling (och fläskkött) måste upphettas till +65 grader rakt igenom är risken att smittas med campfylobakter, eller än värre salmonella.
Både campylobakter och salmonella är bakterier.
Inkubationstiden är för salmonella 6 timmar till 10 dygn, och för campylobacter 1 till 10 dygn. Har du inte blitt sjuk på 10 dygn klarar du dig bra.
Någon annan risk med rå kyckling föreligger ej.
Här i Japan är i princip råa ägg (kokade i några sekunder) blandat med soya rätt populärt. Finns att ta som en smårätt varje dag i den universitetskafeteria där jag oftast äter. Av de drar jag slutsatsen att salmonella inte förekommer i Japan.
Ho, helt fel slutsats. Salmonella är ett stort problem i Japan, speciellt jämfört med Sverige.
Skicka en kommentar