onsdag, december 27, 2006

Lärarprov

De som vill arbeta som lärare på de lägre stadierna i Japan måste först skaffa en lärarlicens. Sådana licenser kan universiteten utfärda till sina lärarstudenter efter utexaminering.

Naturligtvis kan japanska universitet slarva lika mycket som svenska universitet med examineringen av sina lärarstudenter. Men, föräldrar i Japan, frukta inte. Varje prefektur har varje år ett 教員採用試験 (kyouinsaiyoushiken) där de testar lämpligheten hos de som vill bli lärare. Klarar man testet blir man behörig att anställas som lärare på offentliga skolor i den prefekturen vars test man tog. Man kan inte ta testet efter man uppnått en viss ålder, i allmänhet 35-40 år, och i vissa prefekturer, t.ex. Shigaprefekturen, får man bara ta provet om man är under 30 år. Det är många som vill bli lärare så det är bara att välja och vraka tydligen.

Den naturliga frågan för en svensk: »okej, det låter fint, men säg att man vill flytta till en annan prefektur senare i livet. Vad gör man då?« är nog mest bara en konstig fråga här.

Nå. Man kan väl i och för sig alltid ta jobb på en privat skola.

---------
Källa: http://www.tokyo-ac.co.jp/kyousai/index.html

2 kommentarer:

scott sa...

Hi! Just wanted to say Happy New Year early! Take care and wish you the best in 2007!

Klas M. sa...

Gott nytt år från ett regnigt Skellefteå!