onsdag, december 20, 2006

Despatcher

Annars kan jag meddela att vi hade en jordbävning med epicentrum strax norr om stan igår klockan 18:42. Magnituden uppskattades till 4,3 på Richterskalan. För att ta reda på sådana här struntsaker måste jag leta upp nördsajter, då ingen vettig människa bryr sig om sådana här puttefnaskskalv, denna information fann jag på Japan Meterological Agency.

Årets populäraste namn blev 陸 (Riku) för pojkar, och 陽菜 (Hina, Haruna, eller Yuna) för flickor. Riku torde betyda »land«. Hina är sammansatt av tecknet för »solsken« och tecknet för »grönsak« eller möjligen »tilltugg«.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Å kära nån, förstår du att tyda vad som där står blir mor mycket imponerad. Dessa japanska/kinesiska tecken är ju rena grekiskan...
Kände du av jordbävningen?
Astrid

Jonas Wiklund sa...

Här är det svar direkt som gäller.

Jodå. 4,3 känns även om man är några mil bort. Det skakade till alldeles tillräckligt för att få lite vardagspänning.

Jag fuskar och använder en superhändig webbrowser med inbygd ordbok/kanji-uppslagsbok.

Jonas Wiklund sa...

Just det. Om man klickar sig vidare in på http://www.jma.go.jp/jp/quake/ så får man se senaste jordbävningen. Sedan kan man klicka sig bakåt på knappen till v. ovan kartan för att se de senaste jordbävningarna.

Carlos sa...

"Dessa japanska/kinesiska tecken är ju rena grekiskan..."

Hi, hi! Den var rolig :-)

Hans Persson sa...

Det tredje kanjit är ganska likt det för "te". Det är å andra sidan säkert en bra indikation på att det betyder något helt annat. ;-)

Jonas Wiklund sa...

Ja det betyder alltså "grönsak". Det har samma radikal som te. Längst upp skymtar vi alltså radikalen för "gräs", precis som i tecknet för te: 茶