onsdag, oktober 18, 2006

Cool Biz!

I mitt inlägg Tid för plommon noterade jag storögt att
...sommarvärmen gör att klädkoden håller helt på urarta. Runt lunchtid kan man se en uppsluppen parad kontorsarbetande trashankar, utan kavaj, enbart iförd kostymbyxor och skjorta, ibland utan slips!, slasa runt på jakt efter något att äta.
För att följa upp denna not så kan jag berätta att detta inte alls var en slump. Miljödepartementet började sin kampanj Cool Biz år 2005. För att spara energi föreslår man en höjning av temperaturen i kontorslokaler till 28 grader under sommaren.

Cool Biz är också namnet på den klädkod de föreslår, som en anpassning till temperaturen: stärkta skjortkragar, så att slips blir onödigt, och byxor av material som »andas«. På kampanjhemsidan kan man se ett gäng gubbar med makt som visar hur elegant le Cool Biz kan vara.

Vad mannen på gatan tycker kan ni läsa i Japan Today. På hörsägen* har jag att parlamentet har antagit en lag som gör att anställda har rätt att arbeta utan kavaj och slips under sommaren om de vill.

Enligt en smula överentusiastiska beräkningar från ministeriet så minskar Cool Biz koldioxidutsläppen med 460'000 ton koldioxid per år.

Nu hotar en vinterkampanj: Varm Biz, som går ut på att hålla temperaturen på högst 20 grader och föreslå en klädkod med polotröjor. Usch! Det vill vi inte vara med om.

Överhuvudtaget verkar fröken Yuriko Koike, som med sina två och halv år som minister är den som suttit längst som miljöminister någonsin, styra sitt departement på ett annorlunda och progressivt sätt. Hon har bland annat själv designat och producerat en slags bärtyg, ett "Mottainai Furoshiki" som man kan slå in saker i och använda istället för plastpåsar.

---------
Not: * Jag har inte lyckats bekräfta detta rykte, så det är nog inte sant. Det hindrar inte att jag glatt sprider det vidare.

4 kommentarer:

Jon sa...

Jag tycker att hon verkar ha sunda värderinagr. Att med så små medel lyckats göra sådana förbättringar, det är hedervärt. 20 grader under vintern är väl inte så illa!? De flesat skolor jag har gått i har nog hållit den temperaturen under vinterhalvåret. (Har inte så stor erfarenhet från andra "arbetsplatser") Och det räcker om man har både skor och långärmat, vilket jag är övertygad om att den korrekte japanen alltid bär.

Jonas Wiklund sa...

Nej kallt på vintern är inte så farligt, det är polotröjorna jag inte vill se. 28 grader i kontoret på sommaren är fria fantasier. I vårt rum har vi beslutat oss för att hålla 25 grader, vilket är varmt nog även om vi sitter i undertröjor framför datorerna. (Shorts är nog mer eller mindre otänkbart för oss.)

Ett litet blygsamt förslag för att minska energiförbrukningen här vore att kanske isolera väggarna i husen.

Jon sa...

Isolering kan vara ett hett tips. Jag tycker att du ska bli ambassadör, eller marknadsförare om du så vill, för svensk isolering i Japan. Jag har för mig att det finns ett flertal svenska aktörer på den marknaden. Men egentligen har jag ingen koll alls.

Carlos sa...

Vadå varmt? Jag fattar inte vad ni pratar om. 28 grader är väl ingenting? Jag tyckar inte att man behöver gnälla innan kvicksilvret har nått 40-streckat.

Ac. gör folk mesiga.

När jag var ung...