måndag, juli 02, 2007

Körkort

Jag har uppdaterat min andra blogg med lite information om bilkörning i Japan. Det kan vara intressant även för er som inte klättrar. Hursomhelst är den mest relevanta infromationen detta:
Förare som använder ett internationellt körkort fast de är bofasta i Japan kan bli arresterade. »Vad är då en ›bofast‹?«, undrar du kanske. Tja, exakt vad som konstituerar gränsen mellan »bofast« och »icke bofast« är inte klart. Enkelt uttryckt ankommer det på polisen att veta och på dig att upptäcka. Hursomhelst, att köra utan ett giltigt körkort är ett allvarligt brott: tänk inte ens på det.


Ingen antingen-eller kultur här inte.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så tryggt att du skaffat japanskt körkort, vi vill inte ha dig arresterad i Japan.
Mor

Anders sa...

Lustigt att det kan vara så otransparent. I både EU och Singapore har man exakt ett år efter ankomstdatum på sig att vimsa runt med sitt internationella kort, sedan är det nationellt som gäller.

Jonas Wiklund sa...

Anders, jag trodde till alldeles nyligen att samma regler gällde i Japan. Första året på internationellt körkort. Via amerikanska ambassadens websida upptäckte jag att så icke alls var fallet. Möjligtvis finns det någon exakt bestämmelse vad som konstituerar en bofast, men enligt min japanska källa är det "mycket komplicerat". Japan är rätt långt från att ha en ja/nej kultur.

Jag är glad att polisbilen som låg bakom mig inte stoppade mig i fjol när jag körde över hastighetsgränsen utan japanskt körkort. Det hade kunnat bli spännande. Förmodligen var de ungefär lika osugna som mig på en konfrontation i o f s. Myntet har alltid två sidor.

Och nej mamma, jag har ingen som helst lust att hamna i Japansk arrest. Allmän gaijin-visdom säger att hamnar man i polisförhör ska man inte svara på någon fråga ställd på japanska såtillvida man inte är helt på det klara med vad frågan betyder exakt på alla nivåer. Bäst är, även för de som mer eller mindre talar flytande japanska, att, på engelska, kräva en tolk och en advokat och att inte svara på några frågor överhuvudtaget.