måndag, maj 05, 2008

Hell

Den sjunde söndagen efter påsk firar vi att den helige ande steg ner och uppfyllde Jesu lärjungar. För första gången på många år har jag firat denna tilldragelse i den norska byn Hell, strax utanför Stjördal i fylket Nor-Tröndelag. Jag försökte komma på en vitsig rubrik i stil med »A pentecostal Hell«, eller »Whitsun in Hell«, men det vill sig inte riktigt.

Hur som helst var det en hel norrländsk koloni vid klippan i Hell under pingsthelgen. Åtta från Umeå, tre från Sundsvall, två från Luleå, och ett kort besök av två östersundsklättrare. Vi träffade även på ett till svenskt gäng, fast de kände jag inte igen så de måste vara från den djupa södern.

Vädret var strålande och personliga rekord slogs till höger och vänster. Urban Dufva fick gå sin första 8b, Dag Knutsson tickade bort årets 8a och kan nu koncentrera sig på att flytta stenblock som ligger i vägen, Peter Nilsson gick sin första 7c (tror jag), och Joakim Söderström tickade av sin första 7b+. Säkerligen slogs fler personliga rekord, men jag har inte längre full kontroll på min omgivning. Klart är i alla fall att Conny Dahlin blir årets Wolfgang-stipendiat för att låst av och släppt fötterna på samtliga move på Link-upen, utan att därför falla av.

Klättringen i Hell är ungefär så bra som sportklättring blir i Norden.

Foton läggs till senare.

2 kommentarer:

utomjording sa...

Wow! Imponerande! Hur gick det för dig då? Fick du ihop sprickan? Och vad hette leden som Urban gick?

Jonas Wiklund sa...

Urban gick en led som heter Selbuvuddu eller dylikt. Idiotiskt namn hursomhelst.

Jag var helt säkert på att Nih Mihn Wang skulle gå på söndag, ety jag varit upp till sista bult på ett darrigt press, alas! den var blöt på söndag. Där lär man sig att inte projektera leder som kan rinna. I framtiden ska jag hålla mig till lederna runt "Friidrottsdama", trots att de inte har några grepp.