tisdag, april 04, 2006

Där körsbärsträden står i blom

Väder är väldigt intressant när det händer, men i efterhand, eller på avstånd så angår engagerar väl väder ytterst lite, och årstidernas växling högst måttligt. Hursomhelst.

Plommonträden har redan blommat ut, och ett träd med vita blommor som jag tror möjligtvis kan vara magnolia är också på väg att tappa sina blommor. Nu står körsbärsträden i full blom, och jag undrar om inte det japanska körsbärsträdet är det fagraste träd jag någonsin sett, även inkluderat hägg och syren. Det ser inte alls ut som det europeiska körsbärsträdet, och bär inte heller frukt. Självaste blomman är möjligtvis en smula mindre, men blommar så mycket tätare.

Grejen som man ska ägna sig åt under tiden körsbärsträdet blommar är tydligen att åka ut till någon särskilt fager plats och ägna sig åt teceremoni under träden. Teceremoni låter komplicerat, men är i själva verket en ytterst enkel ceremoni. I mindre raffinerade former är det bara fråga om att hövligt dricka en speciell form av te som ser ut ungefär som grön nyponsoppa och tillagas på liknande sett. Den fulla ceremonin temae eller tatemae är lite mer invecklad, men inte särskilt.

Tatemae ska inte förväxlas med sin homonym tatemae. Tatemae betyder yttre uppträdande till skillnad från privata tankar, och uppfattas av en del känsliga icke-japaner som falskhet.

Inga kommentarer: