lördag, januari 28, 2006

Skattskrivning av hemlösa

»I read the news today, oh boy«

I fredags slog tingsrätten i Osaka fast att en hemlös daglönares tält i Ogimachi-parken borde ha accepteras av kommundelsnämnden i Kita som adress. Yuji Yamauchi lämnade in en stämningsansökan när nämnden inte godkände hans tält som ny fast adress efter att han flyttade ut från ett ungkarlshotell år 2000.

Kommundelsnämnden påpekade att tältet var blott ett tillfälligt boende, och eftersom Yamauchi inte har äganderätt till marken kommer han så småningom fördrivas. Rätten konstaterar torrt att äganderätt till mark inte är ett nödvändigt villkor för att konstituera ett hem. Han bor ju där.

Från Asahi

(En smula irrelevant statistik för den intresserade: Japan har 25300 hemlösa och 127 417 244 innevånare, enligt officiell statistik. Sverige låtsas som det aldrig regnar och för inte officiell statistik över hemlösa, men socialstyrelsen räknade 1999 till 8 440 hemlösa i Sverige, med en väldigt märklig mätmetod, och samma år hade vi 8 845 000 innevånare. Så ungefär 5 gånger vanligare med hemlösa i Sverige.)

Inga kommentarer: