söndag, november 25, 2007

Joshua Tree


Solen skiner alltid i södra Carlifonien. Tyvärr är det för blåsigt för att klättra, så i dag har jag vilodag.

I förrgår åkte jag och New York Neal från Red Rock till Joshua Tree National Monument, mellan Las Vegas och Los Angles. Igår trotsade jag och Santa Cruz-orginalet Jamie (stavning?) blåsten och kylan och klättrade "When You're a Jet" och "Pope's Crack", men det var lite för mycket misär. Jag hoppas vinden dör ut, klättringen verkar lovande.

onsdag, november 21, 2007

Levitation 29

Levitation 29 är namnet på en av nordamerikas mest klassiska klätterturer. Leden är bevakad av en tre timmars lång, horribel anmarsch upp längst Oak Creek Canyon och av en svårighetsgrad utanför spannet där de flesta klättrare med alpina ambitioner befinner sig. Därför kan man finna leden helt fri från andra klättrare mitt i högsäsongen. I alla fall på en veckodag.

Via en postrockclimbing.com hade jag fått tag i en man vid namn Alan som var villig att följa med på turen. Jag och Alan startade igår 5.35 från parkeringen vid utfarten av scenic loop och kunde till en början vandra genom bekväm platt öken, något som strax byttes ut mot hopp och skutt bland stenblock i en torr bäckfåra.

Den sista biten upp till klätterturen promenerar man upp längs stora svepande klipphällor.

Jag tror jag aldrig klättrat i ett ojämnare replag, men Alan gjorde en heroisk insats i att följa som andreman upp längs ökenpolerad sandsten. Sandstenen högt upp i Red Rocks dalgångar har en svart fernissa som gör den mycket hård (för att vara sandsten) och ger klipporna fina kanter att dra sig upp i och solida håligheter att placera säkringar i.

Stora delar av Levitation 29 är säkrad med expanderbultar som placerades av de heroiska, för att inte säga herostatiska, förstabestigarna Georg och Jo Urioste på mitten av 70-talet.

Våran insats var väl av det lite mildare slaget. Vi gjorde enbart de första 6 replängderna. Efter de sista kruxreplängderna var Alan duktigt trött och jag kunde inte övertyga honom om det nyttiga att avsluta leden med att i god stil hissa upp honom för de sista lättare partierna.

Lynn Hill, en av de starkaste klättrarna någonsin och en av medlemmarna av replaget som gjorde den första fria bestigningen av Levitation 29 (tillsammans med John Long och Jo Urioste) listar Levitation som den bästa led hon någonsin gjort. Jag har alltid trott att det var mestadels av PR-skäl. Att Lynn Hill ville lista en led som trots allt är åtkommlig för en hobbyklättrare villig att träna hårt några år, hellre än någon led som för evigt bara kommer att vara förunnat den yttersta eliten, till exempel The Nose på Yosemites El Capitan. Efter att ha klättrat huvudelen av Levitation inser jag att min cynism inte säkert är befogad.

Kruxreplängden och replängden efter sägs i "Supertopo" med typisk amerikansk hyperbol vara överhängande. De är de inte. De är väl båda inte mer än vertikala i genomsnitt, men bjuder på fantastisk klättring med hyggligt hög exponering över omgivande öken och med Las Vegas i bakgrunden.

På grund av diverse misstag tog det fyra timmar att gå tillbaka till bilen, stora delar av vägen tillbaka hoppade vi mellan stenblock i pannlampans sken. 18.25, nästan tretton timmar efter vi startade anmarschen var vi tillbaka på parkeringen.

Denna dag har jag ägnat åt att dricka vatten, och att reflektera över hur mycket hårdare bergsguiders jobb är än vad jag förställt mig. Att bära in hela racket på anmarchen, att leda med ett extra rep som tag-line, att alltid ha hela racket på sig, och att hissa upp andremannen förbi kruxpassager tar på mer fysiskt än vad jag trott, till och med på relativ moderat klättring.

måndag, november 19, 2007

The Horn


Ja just det, här är ett kort på mig på en okänd led på The Horn, Utah. Kortet är tagit av Alexander Cooper. Han har ett gäng fantastiska kort på sin site monsteroffwidth.com.

Jag ber om ursäkt för den fåniga hatten. Den är inte min. Jag frös som en hårlös tempelkatt kvarlämnad åt vintern.

Moderately Awesome


Att USA är ett land med många ansikten är en trivial utsaga. Efter att ha spenderat en månad i en Mormonsk trailerpark/stad har man en skev bild av landet. Jag överdriver icke alls om jag säger att hälften av husen är en ombygd trailer. Det känns som om hälften av människorna man möter i Monticello är avskräckande exempel på riskerna med att gifta sig med sin kusin, i flera generationer. På Shell i Monticello kunde två expediter tillsammans inte räkna ut hur mycket jag skulle ha tillbaka när jag gav dem extra växel. Inte var de direkt vackra heller.

Nu har jag börjat återacklimisera mig till civilationen. Även om Las Vegas är en galen stad känns det ändå som att komma hem. Min fånigt stora truck är helt plötsligt inte en småbil inklämd mellan monstruösa 250's och Silverados. Det händer att man ser vackra människor. Folk har kläder som ser ut att vara köpta på butik. Det finns saluhallar där de säljer bra mat. Och så vidare.

Å andra sidan träffar jag här klättrare som har laddade tyska handeldvapen i komposit nedstoppade i packningen. Med en kula i loppet.

Jag klättrar fortfarande mest med ett gäng kanadeniska hardmen. Det är hårt att försöka hänga med i deras tempo när de klättrar ett par grader hårdare än jag. Riktigt trevliga hela bunten så jag trivs. Jag hoppas göra Levitation 29 i morgon med någon snubbe jag aldrig träffat IRL i morgon. Det kan väl gå hur som helst.


Nirvana 3, ursprungligen uppladdat av Jonas Wiklund.

Mark cruisar Nirvana, 5.13a/b

tisdag, november 13, 2007

You Are What You Is


You Are What You Is-3.jpg, ursprungligen uppladdat av Jonas Wiklund.

I går krashade min kropp efter långvarig självförvållad misshandel. Jag vilar och väntar på att styrkan skall komma tillbaka.

Det visar sig svårt att hitta partner för de längre turer jag vill göra, bland annat eftersom den allmäna kompetensnivån i US är lite för låg.

Under tiden har jag hängt på ett gäng Canadensiska klättrare och deras lokala kontakt. Absurt starka gossar. Särskilt 95 kg tunga Mark imponerar. På fotot poserar Steve på "You are what you is" vid Secret 13 (så kallad för att klippan var hemlig och att alla leder var graderade 5.13)

onsdag, november 07, 2007

Kändisar

Träffade den sju månader gammla klättraren Ella Roseborrough idag. Jag tror Ella är past her prime, men hennes föräldrar – Kyle & Amy – är trevliga. De bor i Flagstaff men har ett extra hus i Las Vegas, inte långt från Red Rock. Där bor jag i natt. Hitills har jag tältat två nätter i US sedan 17 september.

tisdag, november 06, 2007

Sin City

Klockan är 5 på eftermiddagen, jag sitter på Jacs Coffee, vid I40 i Flagstaff halvvägs mellan Albuquerque, New Mexico, och Las Vegas, Nevada. Jacs Coffee gör en grym mjölkkaffe, så har ni vägarna förbi så rekommenderar jag att fylla på bensin på Chevron , exit 198, och fylla på koffein hos Jac strax bredvid.

I New Mexico klättrade jag med Mike Tritt på Enchanted Towers, Below The Old New Place, och i El Cito. Mike är gammal crossåkare och en rejält topptung kille. Mike som vi träffat i Henry Mountains och Indian Creek lät mig och Pär hänga i hans hus och guidade mig runt i New Mexico efter Pär dragit iväg till gammla Mexico.

Enchanted Towers har ett fantastiskt torn av vulkanisk tuff, och 15 onsightvänliga leder mellan 5.11+ och 5.13-. Lederna är mellan 20 och 35 meter långa och mycket ihållande. Det finns ett gäng leder till på några sämre väggar, men inget hårdare än 5.13-. För litet för att vara ett resmål, men har man vägarna förbi och vill klättra i de graderna har man så är det väl värt ett besök.

El Cito är konglomerat och har roliga branta leder mellan 7 till 25 meter långa. Den finaste väggen var väl runt 20 meter hög och hade 7-8 leder i svårighetsgraderna jämt spridda från 5.11+ till solid 5.12. Väl värt en eller två dagar. Inget svårare än mitten av 5.13 registret vad jag såg.

Below the old... är en ganska kass basaltklippa.

I Las Vegas är tanken att hänga runt strip-malls, strippklubbar och Red Rock National Park. Mest det senaste tror jag.

fredag, november 02, 2007

Nya planer

Idag har jag shoppat bocker i Albuquerque, och nu sitter jag framfor Mikes dator och vantar paa att bli matad. Par varkar dock lite slo, saa jag vet inte om han lagar nagon mat.

Jag har hux flux bestamt mig for att stanna i US. Iland=bra, Uland=daaligt (det finns en jobbig byrakratisk anledning ocksaa, men den orkar jag inte skriva om). Par aker greyhound till naagon sorts nationalpark i Mexico dar han tankt vandra runt. Jag stannar har i New Mexico nagra dagar, sedan aker jag val till Las Vegas eller nagot. Far se vad som hander.

Red rocks lar visst vara bra saa har aars. Yosemite lockar forstaas men dit ar det laangt, och lite sent paa sasongen ocksaa.

Handjammets upptackare gaar bort

Peter Harding som inforde handjammet i den moderna klattringen har gatt bort efter en tids sjukdom. The Independent har en dodsruna online.