tisdag, juli 31, 2007

Ingmar Bergman

Till slut förlorar vi alla. Vila i frid.

måndag, juli 30, 2007

Norgehistorier

Det här var ju rätt festligt: www.astarte-education.com

Prinsessan Märtha Louise i Rasputins fotspår, en helbrägdagörare för hela kungafamiljen, liksom.

(Genom att svara på följande fråga kan du enkelt kontrollera huruvida du har möjligheten att hela människor genom handpåläggning:

Är du Guds son?)

---
Tipstack: YAMAUCHI Atsuo

fredag, juli 27, 2007

Forskningsobjekt

Denna dag gick i modersmålets tecken.

I förmiddags var jag försöksperson för en stackars fonetik-doktorand som vill undersöka japanska med svensk brytning. Än så länge har hon lyckats hitta väldigt få svenska nagoyabor som talar lite japanska, men känner du till någon japansktalande svensk som kan ta sig in till Nagoya så kontakta gärna mig så vidarebefodrar jag kontakten. Försöket tog drygt en halvtimme.

Försöksledaren pratar förbluffande bra svenska, med ett utal till och med bättre än man kan förvänta sig av en fonetiker.

Dessutom träffade jag Johan och Ann idag. De är på japansemester och stannade till i Nagoya på väg norrut. Så nu har jag lärt mig tala svenska igen.

onsdag, juli 18, 2007

Utan bil i Nagoya


Min Mitsubishi Minica – som jag kom att kalla Lady Macbeth – är skrotad. Jag köpte henne för 70,000 ¥ av en egyptier som misslyckades omvända mig till den sanna tron. I nio månader har hon fört mig på ett inte allt för pålitligt sätt till de ställen jag velat åka. Jag har bytt kabel mellan fördelardosan och tändstiften, två däck, och bromsbackar höger fram.

För att fortsätta köra henne skulle jag bli tvingad att besiktiga henne, samt betala två års viktskatt. Om hon mot förmodan skulle klara besikningen, skulle det allt som allt kosta drygt 50,000 ¥. Så nu måste jag genomlida min sista månad i Japan utan bil. Ack!

Att skrota en fullt körbar tio år gammal bil ger i och för sig höga poäng på nihonrashi-rankingen.

Dante Gabriel Rossetti ritade bilden, The Death of Lady Macbeth.

torsdag, juli 05, 2007

Samurai Champloo

Gillar ni japansk hiphop och anime så kan det vara väl värt att kolla in TV-serien »Samurai Champloo«. Tjugosex avsnitt med tecknat våld över svängiga rytmer från Nujabes, Shing02, Minmi, o.s.v.

Serien utspelar sig under den sortens Edo-era där Yakuza-bossar bär ray-bans, stekarna har blonderat hår, och slottet i Hiroshima bombas med grafitti.

Något säger mig att varken de regerinsgstyrda eller de vulgära kommersiella kanalerna kommer att sända serien inom den närmaste framtiden, men det skulle inte förvåna mig om alla episoder finns på en torrent nära dig. På amazon.co.uk kan man köpa en box med alla avsnitt, tyvärr kodade för region 1. Via amazon.co.jp, kan man naturligtvis köpa den på japanska, men de uppger inte huruvida den har engelsk textremsa. För ett randfolk är det besvärligt att konsumera denna sortens kultur utan att stjäla.

tisdag, juli 03, 2007

日本の形 The Japanese Tradition - 鮨 sushi

Vad ska man säga? Genialt. Tipstack Wolfgang Hadamitzky



Uppdatering Ojdå. You-tube loggan sabbar visst textremsan. Om er japanska är lite rostig så klicka på sagda logga så får ni se filmen utan en logotyp som täcker över texten.

måndag, juli 02, 2007

Körkort

Jag har uppdaterat min andra blogg med lite information om bilkörning i Japan. Det kan vara intressant även för er som inte klättrar. Hursomhelst är den mest relevanta infromationen detta:
Förare som använder ett internationellt körkort fast de är bofasta i Japan kan bli arresterade. »Vad är då en ›bofast‹?«, undrar du kanske. Tja, exakt vad som konstituerar gränsen mellan »bofast« och »icke bofast« är inte klart. Enkelt uttryckt ankommer det på polisen att veta och på dig att upptäcka. Hursomhelst, att köra utan ett giltigt körkort är ett allvarligt brott: tänk inte ens på det.


Ingen antingen-eller kultur här inte.