fredag, februari 10, 2006

Nakenfestivalen

dag efter lunch åkte jag, Pavel och Li till Inazawa, en kvart från Nagoya centralstation med pendeln, för naken karl festival. Nakenfestivalen, eller Hadaka Matsuri har firats i Inazawa varje februari sedan år 767. I en av de mer bisarra religiösa festivalerna som Japan har att erbjuda ges någon äran att vara den nakna mannen. Eftersom det rör sig om en shintofestival är de helt besatta av renhet, så den nakna mannen genomgår invecklade reningsriter, som bland annat innefattar rakning av all kroppsbehåring, sedan skickas han iväg längs huvudgatan upp mot Kounomiya-helgedomen. Alla som vidrör den nakna karlen överför sina onda gärningar och otur till honom, och festivalen slutar med att han jagas ut ur staden.

Endast andra nakna karlar i åldrarna 23-43 år får vidröra festivalföremålet. Eller, ja de är inte helt nakna, de har höftskynke och japanska sockeplast med delad tå. Och pannband. Särskilt pannbandet tycks viktigt. Runt 10.000 män i vita höftskynken deltar i denna festival, som har allt vad en riktig festival behöver: nakna kroppar, fallossymboler och enormt druckna deltagare.

Naturligtvis är en ohyggligt mängd poliser utkommenderade för att se till att allt går rätt till. Och nog är det många att hålla redan på, nästan en halv miljon människor stod längs huvudgatan som leder upp till helgedomen i Inazawa för att betrakta de fulla nakna männen.

Strax innan två-tiden kom vi till Inazawa, och runt tretiden började männen i höftskynken ragla längs huvudgatan. De flesta kom i lag som bär ihopbuntade bambustavar. Dessa bambustavar restes upprätt vid slumpmässiga tidpunkter, och ibland klättrade någon yngling delvis upp längs denna stång, ibland hände inget mer än att de tappade ner stången. Tygstycken som suttit runt stängerna, eller varit i kontakt med en festivaldeltagare hade särskilda magiska egenskaper, och de slängdes ut till publiken.

Efter ungefär en och en halv timme av detta spektakel, sisådär en kvart efter att jag börjat bli uttråkad till och med av ett sådant annorlunda uppträdande, dök självaste nakna mannen upp. Jag såg honom själv aldrig, men hans effekt på festivaldeltagarna var rätt uppenbar. Alla trängdes för att få vidröra honom. Tydligen så brukar själva nakna mannen bli rätt blåslagen under utförandet av sitt ämbete.

Av någon anledning så kastade funktionärer vatten från stora ämbar runt den nakna mannen, antingen för att kyla ner folkmassan, eller skapa en sorts mystik med vattenånga runt den nakna karlen, lite oklart vilket.

En del utlänningar deltar i denna festival, men är nog knappt tolererade egentligen. Jag var själv en smula sugen på att delta, innan jag insåg hur tokförkyld jag skulle bli av att springa naken på fyllan i nollgradig temperatur, och dessutom bli nerskvättad med vatten. Så här i efterhand är jag hemskt glad att jag lät bli. Jag får lita på helt vanlig syndaförlåtelse istället.

En annan känd nakenfestival, Hadaka Oshiai Matsuri, eller naken-knuffas-festivalen, äger rum i Mars och firas runt hela Japan.