onsdag, maj 31, 2006

Sverige är exotiskt

Tja, Sverige är ohyggligt exotiskt och annorlunda. När jag berättar att sveriges kommunistparti vill avskaffa hemläxor, tror de förstås att jag ljuger. När de slutat skratta, det vill säga.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du får väl förklara att många i Sverige anser det orättvist att inte alla elever kan få lika höga betyg, och om man då tar bort läxor och betyg, vips, så blir vi alla lika!!

jwi sa...

Det finns vissa saker som helt enkelt inte är möjligt att förklara, kulturskillnaden är helt enkel för stor. Tanken att det på något sätt är bra att alla får samma betyg skulle nog vara helt omöjlig att återge.

Exempel: Jag träffade en flicka på ett cafe i Kyoto som hade fått stipendium för att åka till Bergen och läsa vid universitetet där. På något sätt förstod hon att jag var från Sverige och ställde tusen frågor om förhållanden i vårt västra grannland. En av de saker hon var mest bekymmrad över var att de inte hade några inträdesprov efter kanditatexamen för att bli antagen till magisterstudier, och undrade nervöst hur Norska universitet sorterade bort de slöa klasskamraterna som bara drog ner kvaliten på undervisningen. Jag tror att jag lyckades lungna ner henne med en förklaring om hur tröskelprövning fungerar (har egentligen ingen aning om huruvida de använder det i Norge, någon som vet?) Hennes inställning är, som jag uppfattar det, rätt typisk för strävsamma studenter, men att uttrycka det så blatant rakt upp och ner skulle nästan inte låta sig göras i Sverige.

jwi sa...

"Den spik som sticker ut längst ska slås in först." Japanskt talesätt.

En eventuell Jantelag fungerar nog enligt andra principer en den svenska. Skicklighet i arbete eller hobby värderas i alla fall långt högre här.